Erteleme Sorununuz Mu Var?
Ertelemecilik bir çok kişi için tabiri caizse baş belası bir sorundur. Yapışkandır, ağırdır, hayalet gibidir ama hep oradadır. En güzel hayallerin, en büyük hedeflerin baş düşmanıdır. Başarısızlığa açılan en büyük kapıdır ertelemecilik. Özsaygınızı yerle bir eder. Kendinize güveninizi öyle zedeler ki onarmak İçin uğraşmanız gerekir. Öyleyse ertelemecilik davranışını iyi anlayıp başa çıkmak İçin artık yeni şeyler söylemek yeni şeyler yapmak lazım. Şimdi kendinize “Ben iradesizim “ demeyi bırakıp sadece yargılamada. anlamaya kendinizi açın.İnsana Değer Psikoloji olarak Şubat ayında Hakan Türkçapar ve Özgür Öner Hocalarımızın eğitimlerinden aldığım notlarımı sizinle paylaşacağım:
Ertelemecilik;geçerli bir sebep yokken üstlenilmiş bir işi yapmayı ya da amaca ulaşmayı ertelemek ya da bitirmeme kararı almak ve asıl iş ya da amaç üzerinde çalışmamak, bunun yerine olumsuz sonuçlar getirmesine rağmen daha az önemli olan şeyleri yapmaktır.
Ertelemecilik daha az keyifli ve zor şeyleri keyifli ve kolay şeyleri yapma ile değişmektir aslında.
Ertelemeciliğin temel sebebi kişinin kendisi ve dünyayı görme biçimiyle ilgilidir. Bunlar bizim temel inançlarımız ve kurallarımızdır. Ertelemeciliğe neden olan bazı temel inançların ortaya çıktığı alanlar şunlardır:
Kontrolü elinde tutma tutkusu (Yapmak istemediğim şeyleri yapmamalıyım.)
Hazzı Önceleme (Hayat canımı sıkmaya değmeyecek kadar kısa.)
Başarısızlık ya da onaylanmama korkusu ( Yapacaksam en iyisini yapmalıyım.)
Belirsizlik ya da kötü sonuç alma korkusu (Kötü olacaksa hiç olmasın.)
Düşük Özgüven (Yapamam çünkü yetersizim)
Tükenmiş enerji ( Stresli, yorgun, keyifsiz olduğumda bir şey yapamam.)
Ertelemeciliği bırakmanın yolları sorunun oluşma aşamalarına müdahale etmekten geçiyor.
Yine Hakan Türkçapar hocamın eğitim notlarından aktarımla çözüm basamaklarını sizinle paylaşıyorum: Ertelemeciliği Bırakmanın Yolları ;
1- Erteleme bahanelerini bırakmak
2- Erteleme etkinliklerini durdurmak
3- Yararsız kurallara/varsayımlara uymamak
4-Rahatsızlığa katlanmak